POSEIDON

Poseidon (Latijnse naam: Neptunus) zoon van Kronos en Rhea, broer van Zeus, kreeg bij de verdeling van de macht de zee toebedeeld.
Oorspronkelijk was hij een paard-god. Daarom bleef het paard zijn dier en wagenrennen meestal aan hem gewijd. Ook in de wedstrijd om de stad Athene met godin Athene was het paard Poseidons geschenk. In zijn onderwaterpaleis had Poseidon ook geweldige stallen waar hij zijn paarden met gouden manen en bronzen hoeven stalde. Wanneer de paarden Poseidon in zijn gouden renwagen voorttrokken, gingen stormen liggen en dartelden dolfijnen en lagere goden en godinnen speels rond de wagen. Maar Poseidon kon ook met zijn drietand de zeeën doen kolken en de aarde doen beven.
Ook dolfijnen waren zijn favoriete dieren: Hij benaderde Amphitrite, een dochter van Nereus,met het verzoek om zijn vrouw te worden. Maar Amphitrite moest niets van hem hebben en vluchtte naar de uithoeken van de zee. Poseidon echter zond Delphinus (dolfijn) naar haar toe om zijn zaak te bepleiten. Delphinus “afbeelding” als sterrenbeeld aan de hemel “dolfijn” . Poseidon en Amphitrite kregen verschillende kinderen onder wie: Triton, die kampioen was in het blazen op een holle zeeschelp.

Bij een andere vrouw verwekte Poseidon de Kykloop Polyphemos.
Het meest vereerd was Poseidon natuurlijk door zeelieden en veel van zijn tempels staan dan ook op kapen of landtongen. Op de landlengte van Korinthe werden ter ere van hem de Isthmische spelen gevierd.
Bij de allereerste Hellenen nam Poseidon, onder de naam Poti-Dan, nog de eerste plaats (die van Zeus later) in, en het was ook hij die met de aard-godin Hera (stier) trouwde. Daardoor is ook de stier nog steeds aan Poseidon gewijd. Ook dolfijnen waren zijn favoriete dieren: Hij benaderde Amphitrite, een dochter van Nereus,met het verzoek om zijn vrouw te worden. Maar Amphitrite moest niets van hem hebben en vluchtte naar de uithoeken van de zee. Poseidon echter zond Delphinus (dolfijn) naar haar toe om zijn zaak te bepleiten. Delphinus “afbeelding” als sterrenbeeld aan de hemel “dolfijn” . Poseidon en Amphitrite kregen verschillende kinderen onder wie: Triton, die kampioen was in het blazen op een holle zeeschelp.
Bij een andere vrouw verwekte Poseidon de Kykloop Polyphemos.
Het meest vereerd was Poseidon natuurlijk door zeelieden en veel van zijn tempels staan dan ook op kapen of landtongen. Op de landlengte van Korinthe werden ter ere van hem de Isthmische spelen gevierd.
Bij de allereerste Hellenen nam Poseidon, onder de naam Poti-Dan, nog de eerste plaats (die van Zeus later) in, en het was ook hij die met de aard-godin Hera (stier) trouwde. Daardoor is ook de stier nog steeds aan Poseidon gewijd..